Ferid Mehić iz sela Mudrike na Vlašiću prvi je počeo da uzgaja guske na 1.000 metara nadmorske visine.

Kaže kako se one jedine u selu čuju. Neki, kaže Ferid, kada ih vide ne znaju ni kako se zove ta životinja.

Imao je, priča, jednog guska koji je bio veoma opasan, te da je kuću bolje čuvao od njegovog psa tornjaka.

- Imao sam prvo kokoši, imam ih i danas, oko 100 komada. Zatim sam nabavio ćurke koje sam držao oko sedam ili osam godina. I onda sam čuo za guske i vidio ih na slikama. Odlučim ja prije tri godine da ih nabavim, i uzmem tri guske, naredne godine nabavim pet, sad ih imam 20. Proizvodit ćemo mlade. One su cijeli svoj život provele na Vlašiću. Imaju svoje perje koje je jako toplo, ali kažem kako za njih imam hotelski smještaj – priča Mehić.

Kaže kako guske najviše vole da jedu travu, šetaju vani i imaju više od tri duluma zemlje.

- Meni ne treba kosilica. Dajemo im kukuruz i pšenicu, kao brašno. Jedan dio sušim, jedan dio mesa ostavljam, manje komade i pravi se guščija supa, ko nije probao, ne zna kakav je to delikates. Guščija jetra je u Francuskoj 300 eura, a 50 franaka u Švicarskoj je kilogram mesa. Kod nas je po 12 maraka kilogram mesa. To je stvarno delikates. Ko nije probao, ne zna, ali treba znati pripremiti – kaže Mehić, te dodaje:

- Guščija mast je posebna priča, toliko je tražena, ima lijepu cijenu, kilogram u BiH ide od 200 do 300 maraka. Guščija mast je prijeki lijek za pluća, za disajne organe. Dobije se snaga kada se uzima. Ima poseban okus, i treba se naviknuti. Perje se, kažu, otkupljuje, ali mi svoje nismo prodavali.

Ferid ističe kako na Vlašiću uzgaja i jabuke i to na 1.000 metara nadmorske visine.

- Kod nas je čista voda, čist zrak, nema fabrika, nema zagađenja nikakvog – kaže Mehić.

Ponosan je i na starinsku sortu šljiva, te ističe kako uzgaja i kruške, ašlame, te drugo voće i žitarice.

Navodi kako je ovo selo 1992. godine napustilo cjelokupno stanovništvo, a da su se skoro svi vratili na svoja ognjišta.

- Ljudi su zadovoljni jer žive u zdravom. I ja nastojim da uzgajam zdravu hranu, da moja djeca i unučad jedu zdravo i provjereno – kaže Mehić.

Feridova majka Zejna danas ima 96 godina i zdravlje je, kaže, dobro služi. Puno se, priča ona, radilo, orala je, kopala, a imali su i ovce i krave, te puno je prela i plela.

Kaže kako je sada svi paze i da ona samo uživa. Zahvalna je na svom sinu Feridu koji je, kako kaže, pazi.

- Kupovali smo prije samo so i šećer, sve drugo smo proizvodili sami. Konjima se išlo do Travnika da se to kupi. Imala sam petero djece, sad ih je četvero živo. Imam 18 unučadi, 38 praunučadi – kaže nana Zejna.


faktor.ba